‘
Երկու հազար դոլար է անհրաժեշտ մեկ կիլոգրամից քիչ ավել սունկ գնելու համար: Այս «ոչ խելամիտ» հնչող փաստի պատճառը տվյալ սնկների առանձնահատկությունն է: Գետնասնկերը, որոնց անունը անգամ շքեղ է հնչում, հազվագյուտ սեզոնային ուտեստներ են, որոնցից կարելի հաճույք ստանալ միայն տարին մեկ անգամ՝ այն էլ կարճ ժամանակով: Սակայն նրանց թանկության պատճառը միայն սա չէ:Գոյություն ունեն գետնասնկերի բազմաթիվ տեսակներ, բայց ամենաարժեքավորը համարվում են ֆրանսիական սևերը և իտալական սպիտակները: Սև գետնասնկերը աճում են գետնի վրա՝ կաղնիների և կեչիների հարևանությամբ: Արտաքինից սև-շագանակագույն սնկերը ներսից ունեն կարմրա-շագանակագույն գույն: Տարբերակվում են սուր, կայուն, յուրօրինակ բուրմունքով և թեթևակի՝ ընկույզ հիշեցնող համով:
Սպիտակ գետնասունկը ավելի հազվադեպ տեսակ է, քան սևը, այդ իսկ պատճառով ամենից թանկն է գնահատվում սնկերի շրջանակում: Նա ունի շագանակագույն կեղև և լուսավոր մարմին, իսկ բուրմունքը ավելի հստակ է արտահայտված: Բերքը կարող է խիստ տարբերվել տարուց տարի: Անկասկած, ամենալավ գետնասնկերը միշտ կունենան բարձր գին, բայց այն տարիներին, երբ բերքը աղքատ է, գինը կարող է կարող է կրկնակի, կամ եռակի աճել: Բարձր գինը պայմանավորված է դրանց աճեցնելու պայմանների, հավաքելու, պահպանելու մեթոդների առանձնահատկությամբ, ինչպես նաև զտված համով և բույրով:
Ինչպե՞ս են դրանք աճում
Գետնասնկերի աճի սեզոնը բավականին կարճ է: Սև գետնասունկը աճում է նոյեմբերից մարտ ընկած ժամանակաշրջանում, իսկ սպիտակը՝ ուշ աշնանից մինչև ձմեռվա սկիզբ: Ըստ օրենքի՝ սպիտակ գետնասնկերի հավաքը Իտալիայում սկսում են հոկտեմբերին: Սեզոնի տևողությունը չի կարող չազդել գնի վրա. թարմ գետնասնկերը գնահատվում են ավելի բարձր: Այս տարի սպիտակ գետնասնկերի բերքահավաքը պաշտոնապես մեկնարկել է սեպտեմբերի վերջին՝ բարենպաստ եղանակային պայմանների շնորհիվ:
Ինչպե՞ս են դրանք հավաքում
Գետնասների հավաքը բարդ գործընթաց է, որը պահանջում է կոկիկություն և երկարաժամկետ նախապատրաստում: Գետնասնկերը հատ-հատ են աճում, այսինքն՝ յուրաքանչյուրը առանձին է գտնվում, և ծառի արմատից պետք է հեռացվի առանց վնասվելու: Ֆերմաներում աճեցված գետնասնկերը չունեն այն բացառիկ որակը, որը հատուկ է վայրի սնկերին՝ հավաքված հատուկ պայմաններում և յուրօրինակ մեթոդներով:
Ինչպե՞ս են դրանք պահպանվում
Գետնասնկերը օգտագործման կարճ ժամկետ ունեն և որպեսզի հնարավորություն լինի գնահատել համի յուրօրինակությունը՝ անհրաժեշտ է նրանց փորձարկել թարմ վիճակում: Այդ իսկ պատճառով սկզբնական ժամանակահատվածում գետնասնկերը վաճառվում են բավականին արագ, իսկ ռեստորանները հաճախ մրցակցում են ամենաթարմ սնկերի համար:
Ինչպե՞ս են դրանք պատրաստում
Ամբողջ աշխարհի գուրմանները և խոհարարները համակարծիք են, որ գոյություն ունեն շատ քիչ ապրանքներ, որոնք իրենց համով կարող են համեմատվել թարմ գետնասնկերի հետ: Գետնասնկերը կարող են օգտագործվել տարբեր ճաշատեսակներում:
Բաղադրատոմս:Ռավիլոլի ռիկոտայով և գետնասնկով
Պատրաստման համար անհրաժեշտ է
— 300 գ ալյուր
— 150 գ ձու (3 հատ՝ փոքր)
— 300 գ ռիկոտա
— 50 գ նանա
— Աղ, բիբար
— 100 գ պեկորինո տեսակի քերած պանիր
— 80 գ կարագ
— 15 գ գետնասունկ
Պատրաստման ժամկետը՝ 30 րոպե
Չափաբաժնի քանակը՝ 4
Ինչպե՞ս պատրաստել
- 1. Խմորը լավ տրորել՝ ձվի և ալյուրի հետ ավելացնելով քիչ քանակությամբ ջուր: Թեթև գլորել և կտրատել բաժակի ֆորմայով: (Մոտ 5 սմ տրամագծով): Պատրաստման համար օգտագործել միայն թարմ ապրանքներ: Ձևավորել ռավիոլին նանայի տերևներով և զեյթունի ձեթի կաթիլներով:
- 2. Խառնել ռիկոտան (եթե այն թաց է, ապա լավ չորացնել ), պեկորինոն, բիբարը և նանայի տերևները: Խորիզը գդալով դնել խմորի վրա, լցնել ռավիոլին (կիսաշրջանի տեսքով, ինչպես պելմենիները, բայց ոչ այդքան շատ): Ռավիոլին լավ կապել և դնել ալյուրով ափսեի մեջ: Աղաջուրը եռացնել, մեջը դնել ռավիոլին և հանել այն պահին, երբ սկսում է «լողալ»: Թույլ տալ, որ լավ չորանան և անմիջապես մատուցել կարագի և գետնասնկի բարակ շերտով:
‘